По-ниска цена на водата за бургазлии е един от приоритетите, които си поставя новият областен управител на Бургас Пламен Янев. „Още следващия четвъртък ще поканя кметовете от региона на среща, за да обсъдим седемте варианта на ВиК Бургас за по-ниска цена“, обясни Янев.

Идеята е той и кметовете да излязат с единна позиция на предстоящото заседание на ВиК асоциацията. Според областния управител е напълно реалистично водата да поевтинее с 60 ст. и след наложеното от КЕВР намаление с 20 ст., абонатите ще плащат за кубик вода 3,57 лв. вместо сегашните 4,17.

Пречиствателна станция „Ясна поляна“

От две седмици ремонтът на пречиствателната станция е замразен. Това обаче не е довело до по-качествено водоподаване по Южното Черноморие. Нещо повече, според Пламен Янев има риск фирмата-изпълнител на ремонта да заведе иск заради нарушаването на договора.

От думите му стана ясно, че ВиК са замразили ремонтните дейности на своя глава, но в момента дори няма яснота дали извършеното до момента укрепване ще осигури нормалното водоподаване. Според Янев трябва да се търси законосъобразно решение на казуса и да се гарантира, че хората ще имат качествена вода.