Правилникът за работа на новия Общински съвет на Бургас най-вероятно ще бъде атакуван в съда. Това коментира председателят на групата „Обединена градска десница“ Живко Табаков. Той и колегите му имат време до следващата сесия, за да измислят ново име на коалицията си. В нея влизат съветниците от Движение България на Гражданите и Демократична България.

Новият правилник ги задължава обаче в името им като група да присъства названието на една от двете партии. Точно тази поправка в правилника със сигурност ще бъде оспорена. Според юриста Иво Баев подобно изискване е напълно излишно, защото то е залегнало в изборния кодекс, а правилникът на Общинския съвет се подчинява на Закона за местното самоуправление.

Съветниците са на мнение, че такива ограничения ще попречат на колегите им да се обединяват, защото малко от тях биха се съгласили да бъдат представяни с името на партия, към която не принадлежат. Едно от най-разгорещените поправки обаче предизвика предложението съветниците да нямат право да гласуват с „въздържал се“, а само „за“ и „против“.

Точно 60 минути продължиха споровете дали въздържането от мнение е отказ от задълженията или мотивирана позиция. В крайна сметка мнозинството реши, че съветниците и през този мандат ще могат да гласуват с „въздържал се“. 2 вместо 5 минути за изказване на съветниците, които не са в група и липсата на възможности за дебат с местната администрация са другите спорни моменти, които могат да бъдат атакувани.

Днес съветниците решиха, че в новия местен парламент ще има 18 постоянни комисии. Заместниците на председателя Севдалина Турманова са трима. Това са Чанко Мирчев от БСП, Димчо Грудев от ГЕРБ и Станимир Апостолов от СДС. Нито един от тях обаче не е юрист.