Местен човек, а не спуснат от София да оглави листата на БСП - Бургас. "Това винаги е било желание на местната структура и тук винаги е имало подготвени хора", обясни преди общинската конференция на социалистите общинският съветник Евегний Мосинов.

Неговата нагласа се споделя от мнозина, но тези, които го изразяват в прав текст са малко. За подобна идея намекна и депутатът Атанас Зафиров. Той не пожела да коментира пред журналисти решенията на ръководството, но обеща да изкаже позицията си пред съпартийците на конференцията.

Ако от "Позитано" 20 се съобразят с бургаските нагласи, то именно Зафиров е и най-вероятният водач на листата. Той има зад гърба си опита на два парламента, а в последните години се доказа и като специалист в националната сигурност и отбрана.

Известен е и като един от най-яростните критици на бившия военен министър Николай Ненчев. Колегата му в парламента Петър Кънев обаче също свърши много работа и може да отчете успешен мандат. За това от София не е изключено отново да решат той да е водачът на листата.

Старата традиция лидерът на БСП да води кандидат-депутатите от Бургас, като че ли остана назад в историята. Знае се обаче, че Корнелия Нинова е твърдо решена да вземе реванш от ГЕРБ и може да се опита да ги пребори на техен терен. Бургас е гордостта на ГЕРБ, така че нищо чудно Нинова да оглави бургаската листа.

Социалистите тръгват с амбицията за победа и смятат, че президентските избори са им дали достатъчно заряд, за да спечелят и парламентарните. Малко по-песимистичен в прогнозите си е Мосинов.

"Имам доста опит в политиката. БСП е в подем, но той се дължи повече на странични фактори, а не на нас. Въпросът е да накарме повече хора да повярвят в лявата идея. Това може да стане с повече честност, откритост и далогичност", допълни Мосинов.

29 са номинациите от Бургас за кандидат-депутати:

1. Аргир Бояджиев

2. Атанас Зафиров

3. Георги Драгнев

4. Георги Спасов

5. Георги Стоянов

6. Георги Тодоров

7. Дфинка Главанска

8. Димитър Атанасов

9. Димитър Видев

10. Димитър Стоянов

11. Женя Илиева

12. Иван Ченчев

13. Йордан Георгиев

14. Любомир Пантелеев

15. Мария Калустян

16. Милен Димитров

17. Николай Тишев

18. Павел Маринов

19. Паруш Парушев

20. Петър Кънев

21. Радослава Карагьозова

22. Стефанка Вълкова

23. Стоян Желязков

24. Стоян Стоянов

25. Тихомир Янакиев

26. Тодор Жеков

27. Христо Панайотов

28. Христо Монов

29. Юлия Йоргова