Представителят на партия „Напред България“ в Бургас Милчо Добрев поиска оставката на шефа на местния парламент Костантин Луков.

Конфликтът между двамата избухна миналата година, когато на една от общинските сесии Добрев поиска изказване от трибуната.

Такова не му бе предоставено, а минути след това Луков развя копие от свидетелството му за съдимост и обяви, че Добрев е "осъждан шест пъти, опасен престъпник".

„Искам оставката на Луков, защото без правомощия на лице по Наказателния кодекс, по Закона за съдебната власт и Наредба 8 на Министерството на правосъдието, Луков е използвал съдебното си положение, за да влезе в Бургаска Районна прокуратура. Той е поискал да му се представи официална справка от сървъра на Бюро съдимост по ред и начин, посочен изрично в наредба на МП, касаеща правомощия дадени на районни прокурори и съдии“, обясни днес пред журналисти Милчо Добрев.

Междувременно той разказа, че е получил писмо от председателката на Районния съд Яна Колева, че никой от служителите на РС и Бюро съдимост не е влизал с акаунта си в базата данни и не е вадил извлечение за съдебни документи.

„Това още повече ми стана интересно кой и как ще влезе. В крайна сметка всичко много бързо ми беше подадено като информация. Луков трябвало да даде обяснение пред прокурор Камен Господинов като на три пъти са му пращали поризовки и той и трите пъти е отказал, защото бил кандидат за общински съветник и по Закон имал имунитет. Общинските съветници нямат имунитети когато трябва да дадат обяснение по една или друга преписка. Те имат единствено имунитет когато трябва да им се повдигне в предизборна кампания обвинение от общ характер. Още тогава Луков лъже, че има имунитет и отказва да се появи и да обясни“, допълни Милчо Добрев.

В крайна сметка той доуточни, че Луков се явил пред прокурор Камен Господинов и заявил, че не знаел за какво ставало на въпрос, че не познавал прокурор Радост Бошнакова, че не ходил в прокуратурата и че не бил искал документи от нея.

„Всичко, което бил показал, бил намерил в интернет. Излиза, че на всеки един бургазлия, който хване Луков в издънка, досието му се разхожда в интернет. Някой си влиза в Бюро съдимост, вади си тази информация, качва си я в сайтовете и никой не му търси наказателна отговорност“, казва още Добрев.

Той не може да поиска оставките на прокурорите, защото те са назначени от Висшия съдебен съвет, но желае дисциплинарно производство.

„Искането ми е до главния прокурор Сотир Цацаров и инспектората на Върховната касационна прокуратура. Единствено те имат правомощия при такива закононарушения, извършени от прокурори да се сезират и аз съм го направил.  

За мен оставането  на Луков като председател на Общинския съвет и в този мандат е неприемливо.

Нарушенията на прокурорите пък оневеняват с отказа си да образуват досъдебно производство срещу Луков  с аргумента, че видите ли нямало престъпление. Той получил информацията, но не било техен ангажимент къде я е разнасял“, допълни още Добрев.

„Кой беше този Милчо Добрев?“. Само това каза пред екипа ни председателят на Общинския съвет Костантин Луков и не пожела повече да говори по темата.