Информацията на прокуратурата, че близо 14 000 пешеходни пътеки в страната са опасни, не е изненада. Това коментира пред Gramofona.com Михаил Попов от Института за пътна безопасност. Сред „първенците“ в тази класация е и Бургас с близо 380 неефективни пешеходни пътеки.

„На мен щеше да ми е по-интересно да разбера например подавани ли са сигнали, какво е направено по тези сигнали, имало ли е реакция“, допълни Попов.

Една от причините пътната безопасност да остава нерешен проблем е, че с нея се занимават хора, които не са компетентни, убеден е Михаил Попов.

„В момента всички решения се взимат на парче и проблемът не се решава. Например в едно населено място решенията се взимат от един общински съвет или от комисията по безопасност на движението, в която повечето не са експерти, а са примерно хора свързани с транспортни фирми. Депутати, събрани откъде ли не, променят закони, свързани с този казус“.

Той предлага да се създаде единен орган, който да информира, но и да носи отговорност за действията си. Към момента 11 институции отговарят за пътната безопасност и според него всяка една от тях си прехвърля топката.

„В него трябва да са събрани експерти по пътна безопасност от различни области – по отношение на инфраструктурата - урбанисти, пътни инженери. По отношение на глобите и наказанията – бивши служителите на КАТ, които са специалисти в тази сфера, юристи“, категоричен е той.

Кои са проблемните места в Бургас?

Попов сигнализира, че на места в центъра на града, където има пешеходно пресичане – няма нарисувани пешеходни пътеки.

„Кръстовищата са създадени още преди да се появят автомобилите, особено в централните части на градовете. Не е редно да се премахва тази възможност на пешеходците, защото когато създаваме инфраструктура, която е в ущърб на пешеходеца, той започва да се качва на автомобила“, допълни той.

 

Снимка: Архив