Местен политик плати десетки хиляди левове от личния си портфейл, за да привлича авиокомпании в Бургас. Константин Бачийски от СЕК не спести средства, за да плати служебните си пътувания в името на една от много каузи, по които работи.

„Когато имам идея, работя за нея и правя всичко възможно, за да я реализирам”, кагоричен е пред Gramofona.com общинският съветник. Бачийски не съжалява за нито една дадена досега стотинка и е щастлив, че идеята му в Бургас да има целогодишни полети, се развива.

Как започва всичко? Преди пет години Бачийски кани чужди инвеститори на бизнес среща в града ни. Фирмата, занимаваща се с производство на канцеларски материали поискала да премести бизнеса си от Западна Европа в България.

Инвеститорите с изненада разбрали, че не могат да кацнат директно на бургаското летище, защото нямало полет. Срещата била доста преди активния летен сезон – през април и гостите били посрещнати на столичното летище.

В последствие чужденците решили, че ще търсят място в Софийска област, където да построят малка фабрика за производство на канцеларски материали.

„Те бяха много изненадани как извън активния сезон човек не може да дойде в Бургас със самолет. Не само това обаче ги спъна да дойдат в нашия регион. Тогава за първи път осъзнах колко е важно международни инвеститори да развиват бизнеса си в Бургаска област”, разказаж още Бачийски. За повече от 2 години той е пътувал в чужбина, за да се срещне и преговаря с представителите на близо 20 авиокомпании.

„Много от тях въобще не знаеха къде е Бургас. Още на първите срещи приемаха скептично идеята и само казваха, че ще проверят и ще помислят. С много от авиокомпаниите се срещнахме по 3-4 пъти и лека-полека започнаха да мислят в тази посока”,казва още общинският съветник.

Бачийски обясни, че по данни на Евростат един самолет, базиран в един европейски град, генерира годишно 62 милиона евро в местната икономика. „Това са около 120 милиона лева, извън цената на билетите. Това са пари за нощувки, храна, разходите на туриста, които той оставя при посещението си. Колкото повече самолети успеем да базираме в Бургас, това значи, че тези пари ще останат в местната икономика, за бизнеса и хората. Тази мярка би подпомогнала региона дългосрочно”, категоричен е още бургаският парламентарист.

Младият политик е известен с това, че не внася в семейния бюджет заплатата си като общински съветник. Бургазлията я дарява за здравеопазване. Открито казва за себе си, че е съветник- активист, който работи за десетки каузи.

„Занимавам се с обществено-полезна дейност, защото ми доставя удоволствие да съм в полза на хората. Не съм в Общинския съвет, за да получавам пари или за да печеля. Ако времето, което отделям за обществено-полезна дейност, го отделям за моя бизнес, ще изкарам много повече пари, отколкото като общински съветник”, признава още щедрият политик.