Може ли Равнец да се превърне в икономическата перла, която ще осигури финансовия просперитет на Бургас или това е поредния розов балон, който се предлага на бургазлии. Повече от час продължиха дебатите по темата за промяната в подробния устройствен план на авиобазата, която Общината иска да превърне в индустриална зона.

Общинският съветник Константин Бачийски е категоричен, че Равнец може да се превърне не само в свободна икономическа зона, но и в карго летище, което да генерира приходи в местната хазна. Това, според голяма част от колегите му обаче е неосъществимо.

Станислав Андреев от ГЕРБ коментира, че в момента пистата е в окаяно състояние и няма орган в Европейския съюз, който да даде лиценз на летището.

„Тук се продадени розови балони. Аз, като специалист, който е с военно и гражданско авиообразование не бих си рискувал живота, за да кацна на тази писта. Възстановяването й би струвало около 20 млн. евро, само радарната система, която трябва да се изгради ще струва половината от бюджета на Бургас”, обясни Андреев.

Според Диян Димов, Фра порт – концесионерът на Летище Бургас е най-големият карго оператор в Европа, а бургаският аеоропорт разполага с 4 карго стоянки, които могат да обслужват всички видове карго самолети.

За това, според Димов е напълно излишно създаването на ново карго летище, което ще е в конкуренция с водещия европейски оператор. Освен това концесионният договор на бургаското летище забранява създаването на ново карго летище в радиус от 150 км. от Бургас.

„Да, Фра порт са сериозни, но те не извършват почти никакви карго полети на Летище Бургас. Ние искаме да генерираме достатъчен товаропоток в индустриален парк Равнец, който ще се опитаме да направим и свободна икономическа зона”, контрира Бачийски.

Той уточни също така, че дори и да има клауза, забравяваща създаването на ново карго летище, то това условие може да бъде пренебрегнато.

„В договора ясно е записано, че държавата не дължи неустойки при нарушаването на концесионния договор. Единственият вариант за Фра порт ще е да развали договора, а те няма да го направят, защото работят при прекалено изгодни условия в Бургас и Варна”, аргументира се Бачийски.

Освен това, според него именно на Фра порт може да се предложи да е концесионер на бъдещото карго летище. С 40 гласа „За” съветниците приеха докладната на местната администрация, в която не е предвидено създаването на карго летище.

В момента съветниците дебатират дали да изслушат експерта инж. Георги Тонев, който е работил и е правил експертни оценки на няколко летищни писти в страната.