Досегашният лидер на БСП Корнелия Нинова пристигна в Бургас. Поводът е предстоящият на 12 септември избор на председател на левицата, като Нинова се бори за нов мандат. Тази вечер тя има среща със симпатизанти на БСП от региона, на които ще представи платформата си за бъдещото развитие на партията и ще поиска подкрепа на вота.

Нинова се появи точно в 17,30 часа пред сградата на Общинския съвет на БСП, където я посрещнаха местните депутати от левицата и председателите на общинската и областната структура на партията – Живко Господинов и Стойко Танков.   

„Идвам тук с една цел – мобилизация на партията в последната седмица и висока активност на 12-и. Това е най-важното за нас, за да имаме 50 % активност и да изберем председател, когото решат членовете“, каза тя пред журналисти.

Корнелия Нинова коментира и актуалната политическа ситуация в страната. Тя заяви, че от БСП няма да се регистрират в петък в Народното събрание и смятат да участват само при приема на машинното гласуване, тъй като по думите ѝ този парламент е изчерпан.

Нинова е категорична, че единственият изход от ситуацията е оставка на настоящото управление на държавата. Тя цитира данни от Стопанската камара, според които се увеличават лошите кредити, има и 111 000 повече безработни спрямо миналата година.

„Чакат ни тежки есенни месеци. Днес видях и тревожната информация за повишаване цената на газта от 1 септември. Те (правителството – б.р.) не взимат никакви мерки и оставането им (във властта – б.р.) вече е вредно“ – заключи тя. Според нея е време да дойдат почтени, умни и подготвени професионалисти, за да се задвижи национален план за посрещане и преодоляване на кризата.

Нинова отхвърли появили се хипотези, че БСП е възможно да се коалира с партията на Слави Трифонов и „Демократична България“.

„Засега не сме водили такива разговори. Нека да минат изборите, да видим кой с каква платформа, с колко депутати ще бъде представен“ – заяви тя, но същевременно посочи, че сега такова обединение е възможно по площадите на България.

Нинова коментира още, че не одобрява искането на ДПС и президентът Румен Радев да подаде оставка и да се излъчи експертно правителство от ГЕРБ и БСП. „Четири години се борих за това – да не се допуска такава коалиция, задкулисно или открито, защото това би било огромен удар по левицата и се виждат много такива примери в Европа. Освен това е опасно и за България – когато се съберат двете големи партии, опозиция стават хората на улицата. И най-вече не е морално“, каза тя, определяйки предложението на ДПС като абсурдно.