Бургас има всички шансове да се превърне в икономически рай от ранга на Дубай. Идеята е на общинския съветник от Средна европейска класа Константин Бачийски и не е част от предизборната му програма като кандидат-кмет. Всъщност Бачийски не е сигурен, че ще се кандидатира за градоначалник, защото има успешен бизнес, а кметуването „изисква пълен работен ден“.

„Още през 2014 година създадох „Планът Бачийски“. Кръстих го така, не защото искам името ми да се чува, а защото смятам, че трябва да нося пълната отговорност за неговото реализиране“, коментира общинският съветник. Всъщност първата точка от плана вече е факт. Това е фондът за полети, който беше създаден преди няколко години и благодарение на който Райън ер стъпи в Бургас.

Втората точка на „Планът Бачийски“ предвижда превръщането на бившата авиобаза в Равнец в свободна икономическа зона и обособяването на карго летище там. „В България има 65 икономически зони. Има и свободни зони, но те са прекалено малки, а Равнец е 3300 дка“, коментира Бачийски. Според него именно това е начинът за привличането на големи инвеститори.

Той уточни, че вече е представил идеята си на икономически форуми в Дубай, Китай и Русия и навсякъде проектът е предизвикал огромен интерес. Темата дори е коментирал с президента Румен Радев и представители на Министерството на транспорта.

Може ли обаче Равнец да се превърне в карго летище?

Преди няколко години Община Бургас искаше именно по този начин да развие разрушаващата се авиобаза. Тогава се оказа, че има пречка и това е концесионният договор на държавата за Летище Бургас.

Една от клаузите там е, че в радиус от 150 км. не трябва да има друго летище. „Не е точно така. Всъщност нямаме право да отдаваме на друг летищен оператор втора аерогара. Но нищо не е казано, ако Общината сама стане летищен оператор“, обясни Бачийски. Според него това е проект, който няма да е по силите на местната администрация, но със сигурност ще заинтересува едрия бизнес на трети страни. Запитвания дори вече имало от Турция и Китай по темата.

Авиобаза Равнец е един големите проекти на Община Бургас. След настояване на местната администрация, държавата ни прехвърли терена. Едно от условията е самолетната писта там да се съхрани. Веднага след като стана собственик на имота, Общината обяви, че за него ще се търси голям стратегически инвеститор, който е готов да вложи в средства в целия терен, а не само в част от него.