Съмнения за раздаване на комисионни скараха най-устатите общински съветници в Бургас – независимият Живко Табаков и Красимира Маркович от ГЕРБ. Повод за лични нападки между двамата бе докладна записка на градоначалника Димитър Николов. Тя касае прехвърляне на терени в рибарското селище Ченгене скеле от държавата към Общината с цел изграждане на пристанище в района.

Общият бюджет е на стойност 2 800 000 лева. За да се реализира проектът, общинската администрация трябва да отдели 2 000 000 лева, а останалата сума ще дойде по европейски проект.

Живко Табаков пресметна, че 30 % от сумата най-вероятно ще бъдат похарчени като комисионни.

„Малко сме се плъзнали по тази плоскост, че когато имаме европейски средства и те се дават безвъзмездно, ние веднага подкрепяме това.  Говорим за 800 000 лева, които се дават безвъзмездно и смятам, че са по-малко от 30 % от проекта, който трябва да реализираме”, аргументира се Живко Табаков.

Маркович го репликира: „Искам да попитам въпросния Живко Табаков, мисля че така се казваше, нещо? Как успя да пресметне икономиката на града, на Общината и засегне  поминъка на едно население, живущо на Ченгене скеле, Крайморие и цялото крайбрежие на България?”.

Тя допълни, че няма да подмине репликата за „въпросните комисионни” и ще помоли Табаков да потвърди изказването си пред Прокуратурата.

От своя страна Табаков си пожела да няма съветници като колегата му Красимира Маркович в Общинския съвет. "2019 год. не е далеч, г-жо Маркович! Тонът, към който се придържате в тази зала е повече от обиден. През тези три години мандат на няколко пъти съм се опитвал да подмина просташкия ви тон”, ядоса се Табаков на дамата.

В разпаления дебат се включи и зам.-кметът по европейски политики и околна среда Руска Бояджиева. „През следващата седмица общинската администрация няма да спи, за да спазим срока. Г-н Табаков е прав за 30-те % и математиката е вярна, но това са условията по програмата. Изграждането на тази покрита лодкостоянка не е самоцел. В стратегията за развитието на туризма , която приехме преди няколко месеца, е заложено развитието на Ченгене скеле”.

Териториите, които са разположени от западната страна на река Отманлийска, които включват както общински, така и държавни територии, са обект на тези две докладни, които разглеждаме днес. Община Бургас е известна с това, че умее да комбинира различни финансови средства и в момента се възползваме от наличното си финансиране да направим опит да добавим 800 000 лв към цялата инвестиция”, поясни пред всички Бояджиева.

Диян Димов пък припомни трагичния инцидент от 2014 година, в който живота си загубиха трима души.

„Много бързо някои от колегите забравиха каква трагедия имаше в този район. И това преди всичко се дължеше на липсата на Подробен устройствен план,  на липсата Общината  да реализира мерки и действия, които да защитят местността. Бургас е тръгнал от рибарско селище и то трябва да е една от емблемите ни”, обясни Димов.

След сериозни дебати, съветниците приеха докладната записка.