С националния химн и приветствие от областния управител Вълчо Чолаков започна на 8 ноември тържественото първо заседание на новия Общински съвет в Айтос. Гост на събитието беше народният представител от ГЕРБ Ивелина Василева, съобщиха от пресцентъра на местната Община.

Областният управител честити избора на новата местна власт в Айтос и призова за консолидация на политическите сили в Общинския съвет за решения по важните за хората проблеми. "При толкова юристи в Съвета вярвам, че Айтос няма да има върнати от Областната управа решения", каза Чолаков.

Избраният на първи тур на местните избори за кмет на община Айтос Васил Едрев, 29-те общински съветници и новите кметове на 11 от населените места на община Айтос положиха клетва да спазват Конституцията и законите на страната и да се ръководят от интересите на гражданите.

Председателят на Общинската избирателна комисия Силвия Желева връчи удостоверението за избор на кмет на Васил Едрев, а областният управител Вълчо Чолаков - огърлицата, символ на кметската институция. 

Кметът призова съветниците да влизат в заседателната зала без политическите си пристрастия. "Нямаме право на грешни ходове, на личностни и партийни противопоставяния, на симпатии и антипатии. Изборите са вече в историята. Всички сме тук, за да работим за общината и нейните граждани ", заяви Едрев. След обръщението му всички общински съветници и кметове на кметства положиха подпис под клетвения лист и получиха удостоверенията си за избор.

Доайенът на новия местен парламент Ремзи Ахмед пое ролята на председателстващ първото заседание на Съвета до избора на председател. Избрана беше комисия с председател Пенчо Желев и представители на политическите сили в Общински съвет Айтос, която да проведе избора. Единственото предложение за председател беше от първата политическа сила през този мандат – партия ГЕРБ, която има 13 общински съветници. Кандидатурата на Красимир Енчев беше одобрена с тайно гласуване от 20 съветници, деветима не подкрепиха Енчев за втори председателски мандат.

С представители на всички политически сили в местния парламент беше утвърден и изборът на Временна комисия, която да изготви проект за правилник за работата Съвета през мандат 2019-2023 г. Тя ще се ръководи от председателя Красимир Енчев, определен беше и седемдневен срок, в който да бъде изработен проектът.

След ГЕРБ втора политическа сила през този мандат в Айтос е ДПС със 7 общински съветници, БСП ще присъства в заседателната зала с 5 общински съветници, по двама имат Местна коалиция ВОЛЯ-БДЦ и НДПС.