Приходите на Община Созопол са много под очакваното и най-вероятно ще се наложи актуализация на бюджета. Това коментира за Gramofona.com кметът на морската община Тихомир Янакиев. Той е категоричен, че в тази ситуация без помощ от държавата общините трудно ще се справят и няма да успеят да вземат адекватни мерки в подкрепа на хората.

„Нашата община е в изключително тежко финансово състояние и аз не виждам с какви собствени средства можем да помогнем на когото и да е. На нас трябва да помагат. Тук е време държавата да се замисли, че трябва да помага не само на бизнеса на републиканско ниво, но и на общините. Аз гледам от моята камбанария – с  около 15 млн.  лева собствени приходи, 22 млн. лева кредити, 3,5 млн. лева неразплатени сметки и 1,5 млн. лева задължение към еко инспекцията, на кого в общината и как да помогна“, коментира Янакиев.

Според него държавата трябва или да отпусне свежи пари на местната власт, или да облекчи условията за ползване на парите, с които в момента общините разполагат. Става въпрос за преходните остатъци от държавни дейности, които в момента могат да послужат за закупуване на хранителни продукти, за защитни средства или препарати за дезинфеция. Созопол в момента се изправя и пред друг проблем. В общината има много хора, които са се върнали от чужбина или са работили само за надник в Бургас. В момента те са без работа, но и без осигуровки. „Но това са хора, които утре трябва да храниш. Не искам да досаждам на никой в държавата, но просто имаме нужда от помощ. Наистина. Ние сме тези, които могат да стигнат до хората най-бързо“, допълни созополският кмет.

В помощ на местния бизнес от Общината обмислят част от местните приходи да бъдат насочени за рекламата на Созопол като привлекателна дестинация.

 „Притесняваме се, защото и министър Ангелкова каза, че сезонът или ще закъснее, или няма да го има. За нас това е изключително плашещо, защото основният бизнес тук е туризмът“, коментира Янакиев.