Общинският съвет в Камено единодушно подкрепи идеята Общината да се включи в Сдружението за стимулиране на полетите от и до летище Бургас. В Сдружението ще участват всички общини от Бургаска област, а целта е аеропортът да работи и извън активния туристически сезон. Вноската, с която ще се включи Камено възлиза на 7 хил. лева.

„Ние не сме морска община, но сме пряко заинтересовани. Наши жители работят на летището и в сферата на туризма. Имаме много хора, които работят в чужбина и трябва да пътуват до София, за да летят“, коментира кметът Жельо Вардунски. Съветниците гласуваха именно той да е представителят на община Камено в новото сдружение.

„Създаването на това сдружение и на фонда за стимулиране на полетите е оценка за икономическото състояние на нашия регион. Тук трябва да се развива бизнес среда, а да не се обръща внимание единствено на туризма“, коментира общинският съветник Тодор Петров. Той даде за пример Пловдив и икономическата зона, която привлича сериозни инвеститори и осигурява хиляди работни места. Кметът Жельо Вардунски допълни, че въпреки голямото желание на общините да привличат инвеститори, без подкрепата на държавата, това трудно се случва и даде пример с голям турски инвеститор.

„Искаше да инвестира в производство на гуми за камиони. Около 1200 работни места щяха да разкрият. Всичко беше прекрасно, но преди да си стиснем ръката инвеститорът каза – кога ще ми докарате ток, вода и нали теренът ще е без пари? От Агенцията по инвестиции казаха – кмете, давай. Ама аз как ще докарам ток за пет километра, общината трябваше да фалира. Понякога колкото и добри намерения да имаме и да се опитваме да създаваме бизнес климат от общините, това не зависи от нас. Държавата трябва да се намеси“, обясни Вардунски.

Той заяви, че ще предложи на останалите кметове новото сдружение да разшири дейността си и да прерасне в структура, която да привлича нови инвеститори в Бургаска област.