Още тази година Царево ще има Общ устройствен план. Това е оптимистичната прогноза на кмета на морската община инж. Георги Лапчев. Той призна, че заради липсата на ОУП всяка година Царево губи потенциални инвеститори.

„Страхът да инвестираш в несигурна зона е все по-силен и това е проблем на почти цялото Черноморие“, коментира Лапчев. „Темата набира все по-голяма сила и това се превръща в препъни камък на всичко, което искаме да се случи“, допълни той.

Според царевския кмет именно Общият устройствен план ще въведе реда и правилата, които ще гарантират и съхранението на природата в региона. „Редът и правилата се поставят с общите устройствени планове, които категорично казват къде може и къде не може да се строи“, обясни още инж. Лапчев.

Процедурата по приемането на Общия устройствен план на община Царево продължава вече десета година. Кметът уточни, че всеки месец води разговори с министрите на екологията и на регионалното развитие по темата.

„В интерес на истината имаме немалък успех по придвижването на темата, но докато не видя всичко черно на бяло не искам да коментирам. Все пак най-оптимистичната ми прогноза е, че ОУП – Царево ще бъде готов през 2018 год“, допълни Георги Лапчев.