Кметът Димитър Николов и посланикът на САЩ в България Н. Пр. Кенет Меркен дадоха официално старт на Дните на Америка в Бургас. Поводът за празника е навършването на 120 години от установяване на дипломатически отношения между двете държави. Откриването на Дните на Америка се състоя при КЦ „Морско казино“.

„Благодарение на екипа на Н. Пр. посланика на САЩ и екипа му – те избраха Бургас да е градът, от който ще стартират тези празненства, за което им благодаря от името на нашите съграждани. Благодаря за това партньорство и фактът, че сме в Бургас, е висока оценка за нашия град и за посоката, по която сме поели и задачите, които решаваме.“

„Щастлив съм, че съм сред вас, благодаря на кмета господин Николов за топлото посрещане. Бургас е красив град и целият регион е много красива част от България. Чувствам се късметлия, че имам възможност да го опозная.“, каза посланик Мертен.

По-рано днес посланик Кенет Мертен се срещна с кмета Димитър Николов в сградата на Община Бургас. Двамата обсъдиха въпроси, свързани с потенциала на града като туристическа дестинация и приоритетите за неговото бъдещо развитие. Предмет на разговора бяха теми от сферата на икономиката, привличането на инвеститори и повече туристи, справянето с различни казуси, произтичащи от войната в Украйна и други.

Николов подчерта, че с американска помощ са осъществени важни проекти в Бургас. Единият от тях е подкрепата за изграждането на ученическия кампус в Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации, на Центъра за деца с увреждания в Морската градина, както и на инициативи и закупуване на оборудване за ПУ „Отец Паисий“.

След срещата Мертен и Николов посетиха различни обекти в града.

„Разгледахме Бургас, посетихме интегрираната градска платформа за интелигентни решения „Смарт Бургас“, която е невероятно напредничава и впечатляваща. Тя, сама по себе си, показва, че Бургас прегръща бъдещето и че Бургас е град, който далновидно гледа напред.“, подчерта посланик Мертен.

Той допълни, че ще съдейства американски компании да инвестират в Бургас, с което да подпомогне развитието на местната икономика.

На срещата в сградата на Общината присъстваха зам.-кметовете Йорданка Ананиева, Диана Саватева, Весна Балтина и директорът на дирекция „Икономика и стопански дейности“ Ивелина Стратева.

Кенет Мертен бе придружаван от експерти в сферата на икономиката и информационните технологии.

Честванията на Дните на Америка стартираха с публично четене на произведения от български и американски автори от възпитаници на АЕГ „Гео Милев“. Събитието се проведе в Центъра за съвременно изкуство и библиотека.

Бургазлии имаха възможност да разгледат интересни американски ретро автомобили и мотоциклети, да опитат американски храни и напитки.

Част от програмата на първия ден от тържествата е концертът на Квартет „Barbaro“, който започва в 19:00 часа на открита сцена Охлюва.