Бургаският общински председател на „Движение България на гражданите“ Живко Табаков загатна пред местни журналисти за ощетяване на бюджета на община Бургас.

„Искам и без притеснения ще ви кажа, че имам информация за изключително големи злоупотреби по отношение на обекти по чл. 56 и те касаят изключително големи размери, които са ощетили община Бургас. Не съм разследващ орган, но когато се сдобием с необходимата информация, ще я изложим публично. Имаме информация, че голяма част от бизнеса в града използва по-големи площи и заплаща по-малко квадратура. Имаме и информация, че определени кръгове от хора вземат обекти и ги преотдават под наем“, съобщи Табаков.

По думите му процедурата по чл. 56 е такава, каквато е. „Тя е такава, просто защото облужва определени интереси. Това е причината много голяма част от предприемчивите бургазлии, които искат да направят свой малък бизнес в града и да се реализират, да не могат. Определени кръгове от хора държат много точки“, коментира общинският председател на „Движение България на гражданите“.

Той допълни, че винаги когато дойде времето за отдаване на 3-годишните наеми на тези обекти, темата се повдига отново. „Процедурата започва да става отново скандална и почти никога не стига до идеалния си вариант. Да ви кажа откровено, че очаквам до края на годината на много хора отново да им замирише от „Кроношпан“ и „Лукойл“, да видим как отново имаме проблем с паркирането и ще върнем абсолютно всички теми предизборно, за които 4 години никой не работеше последователно по тях“, добави още Табаков.

Той няма особено големи очаквания и надежди за кардинални промени по процедурата по чл. 56 и според него темата ще бъде поредната предизборна димка. „За жалост, дори и да направим някакви подобрения, това, което вече е в сила, е позволило комфортът на някои да стопанисват обекти 3 години. Това не е война срещу малкия бизнес. Напротив, защитаваме малкия бизнес, защото това, което се случва със собственика на ембематичната Гъбка в Бургас Рауф Сабах, може да се случи на абсолютно всеки“, обобщи Живко Табаков.

Припомняме, че преди две седмици общински съветници и търговци от Бургас седнаха на една маса, за да търсят за пореден път решение на един от най-наболелите проблеми на дребния бизнес в града– наредбата, която определя начина за отдаване под наем на преместваемите обекти. След дълго дискутиране и двете страни се разбраха, че ще подготвят заедно предложения за промени в Наредбата, които ще се съгласуват с юристи и едва тогава ще бъдат представени за гласуване в местния парламент.