Гражданското обединение БУРГ направи своята заявка за предстоящите местни избори. Платформата ще има и кандидати за общински съветници, има и готов кандидат за кмет. Той обаче няма да бъде издиган на всяка цена. Това обяви основателят на БУРГ Живко Табаков. Според него най-важното е Бургас повече да няма кмет от ГЕРБ. За това и от организацията започват преговори с почти всички политически сили. Засега от плановете за разговори са изключени „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Причината е, че двете партии в момента управляват заедно с ГЕРБ, компромис, който от БУРГ категорично не приемат.

„В лицето на ПП и ДБ видяхме, че те не само изпраха Борисов, но и подмениха енергията за промяна“, коментира Табаков и напомни, че след два дни ще се навършат 2 години от многохилядните протести, които обхванаха не само столицата, но и цялата страна.

От БУРГ си дават срок до 8 септември, за да приключат с преговорите с останалите политически сили. Разговори ще се водят с „Изправи се“, „Движение 21“, АБВ, Възраждане, ИТН, „Ние идваме“.

„Готови сме да се явим на избори и в коалиция с други партии, но можем да го направим и самостоятелно. За нас е важно да знаем, че и в Общинския съвет ще имаме достатъчно широко представителство, за да не бъде ГЕРБ управляващата сила“, обясни още Табаков. Съоснователят на БУРГ адвокат Николай Стоилов допълни, че в платформата ще се търси широко представителство на младите хора, които търсят своето място в политическия живот на Бургас.

По-рано днес се проведе и среща със съмишлениците на гражданското обединение. В нея се включиха общинските съветници Мария Табакова и Костадин Андонов, общественикът от Приморско Здравко Василев, представители на политическите структури на „Движение 21“, „Изправи се“, ДБГ.