Общинската структура на БСП в Бургас трябва да премине през пълния цикъл от избори близо три месеца преди да изтече мандатът на местното ръководство. Решението беше взето на Национален съвет на партията. Освен в Бургас, предсрочни избори ще има и в общинската структура на БСП в София.

Столичните социалисти вбесиха лидерката си след като общинските съветници там подкрепиха избора на председател на Общинския съвет в София. Бургазлии обаче не са съгрешавали пред партията и първоначално новината за предсрочния избор на местно ръководство предизвика изненада.

„Няма драма. Не забравяйте, че седмицата след местните избори аз сам си подадох оставката“, коментира пред Gramofona.com общинският председател на БСП Бургас Живко Господинов.

Според него е много важно местните социалисти да си изберат колкото се може по-скоро ново ръководство, а да не се чака до редовните вътрешнопартийни избори. На този етап Господинов няма амбиции да се кандидатира отново за общински председател. Няма обаче и да се оттегли от активната политика. „Оставам областен координатор на БСП“, уточни той.

Господинов коментира и подадената след вота оставка. Според него това е политически вярното решение, защото социалистите са тръгнали към местния вот с амбицията за победа, а са постигнали трети резултат. В местния парламент те имат четирима общински съветници, толкова успяха да спечелят и на вота през 2019 година.

Разликата обаче е, че този път от „Позитано“ не отпуснаха нито лев на бургаската структура и местните трябваше да се справят сами. Те не успяха да направят публична кампания, а разчитаха единствено на срещи с избирателите. Погледнато от този ъгъл, представянето им трябва да се отчете даже като победа.

Живко Господинов обаче не успя да намери място в новия местен парламент, макар че беше втори в листата, защото беше изместен с преференции. Малко след вота БСП смени и областния си председател Стойко Танков. В момента лидер на областната структура е бившият депутат и настоящ общински съветник в Карнобат Тодор Байчев.