С над 30 питания по важни за гражданите теми и с казуси, успешно разрешени в полза на бургазлии приключиха първите 12 месеца в Местния парламент за Иван Иванов,  водач на групата общински съветници от ПП „Средна Европейска Класа“.

За разлика от останалите си колеги с 4-годишен мандат в общинския съвет, Иванов положи клетва едва през юни 2022, на мястото на кап. Георги Събев от групата на ПП СЕК.

Въпреки краткото време за работа в полза на гражданите, Иван Иванов успя бързо да се открои сред опозицията, а успоредно с това беше и единственият общински съветник, който след всяко даваше отчет на своите съграждани за гласуваните решения и обсъжданите докладни.

„За мен това е дълг и отговорност. Решенията на ОбС определят развитието на Бургас и подобряването на средата на живот, разбира се защитавайки обществения интерес. Това обещах пред съгражданите си и това се стремя да правя през тази една година. Ние от ПП СЕК нямаме мнозинство, но смятам, че успяваме да бъдем коректив в местния парламент. Например, още в началото на мандат 2019 -2023г. когато Константин Бачийски беше общински съветник поведохме борба срещу подаряването на пътя за плаж „Росенц“ на Доган и мога да кажа, че успешно се справихме, тъй като след този казус цяла България се противопостави на безумията, които се случваха в държавата“, каза Иван Иванов.

Той е зам.-председател на ПП СЕК, бил е част от Националното представителство на студентските съвети, зам. председател на Студентския съвет на университет „Проф. д-р Асен Златаров“, икономист по образование и бивша спортна надежда в двата футболни клуба на града „Черноморец“ и „Нефтохимик“. Мениджър е в голяма международна компания. И въпреки натовареното му ежедневие, през годините е бил изключително обществено активен по социални и граждански теми. От 2017 г. е доброволец в Турция по време на всички парламентарни избори у нас в мисиите на Константин Бачийски за защита на българското законодателството в изборните секции. 

В Общинския съвет на Бургас първи обяви проблема с шокиращия скок в цената на водата и започна да търси решения за намаляването й. Един от малцината детайлно разгледал всеки един от 7-те оздравителни плана, предложени от ВиК дружеството, Иванов е убеден, че може да бъде избран този, с най-ниска цена на водата за гражданите.  Сред успехите, в които има ключова роля е промяната след 13 години на Наредбата за преместваемите обекти. Така, по думите му, бургазлии имат по-облекчен, справедлив и демократичен достъп до кандидатстване и участие и търгове. Заедно с групата на СЕК, на която е водач, Иванов и колегите му, успяха да убедят останалите общински съветници да се допише в решението по делбата за така наречената дупка на центъра на Бургас, че останалите собственици няма да имат допълнителни финансови претенции след споразумението както и да бъдат посочени точните парцели, които ще бъдат дадени като компенсации.

„Отначало ни беше много трудно да обясним на колегите, че предложенията ни са изцяло в защита на хората и на Общината. Нашето искане беше единствено е бъде ясно, кой какъв парцел ще получи и че след споразумението останалите собственици няма да имат допълнителни претенции. Радвам се че всички възприеха поправките и бяха подкрепени почти единодушно“, сподели още Иван Иванов.

По думите му, независимо от активната работа, те първа предстои да се решават много по-важни въпроси. Сред тях е този за бъдещето на бившата авиобаза на Росенец. „Това е важно, за да има Бургас потенциал да разкрива не няколко тясно специализирани, а много нови работни места и да се покачи реално стандартът на живот в нашата община. Сега, сме на 13-то място по заплати. А не мисля, че има нещо по-важно за добрия живот в един град от развитието на младите и стабилност в доходите“, каза още водачът на групата общински съветници в местния парламент на Бургас.