Много е важно хората да разберат, че въпреки днешното решение на Общинския съвет, достъп до бреговата ивица в Отманли няма. Това обясни заместник-кметът по строителството в Бургас инж. Чанка Коралска. В района все още има строителни огради, а и общинската улица завършва в частен терен, напомни Коралска.

Близо 3 часа продължиха дебатите по докладната, с която ГЕРБ оттегли решението си от 28 април. Тогава съветниците одобриха промени в подробния устройствен план и плана за застрояване в Отманли, с които общинска улица беше прехвърлена на фирмата „Хермес солар“.

Всъщност прехвърлянето на улицата е част от замяна на терени в парка, чрез която Общината трябваше да придобие други 1,6 дка. Така щеше да се осигури санитарната зона около нефтеното пристанище и да се изградят път, велоалея и паркинг.

Именно този път е щял да осигури и директния достъп до прочулата се в цяла България плажна ивица. Според инж. Коралска всичко започва близо 10 години по-рано когато местната администрация започва да прави опити поетапно да изгради каналазацията в тази територия. Това е доста скъпо начинение, което би струвало десетки милиони. За това и работата е започнала на парче, допълни инж. Коралска.

„Както всички разбраха Общината там не е имала нито сантиметър собсвеност. Улиците веднъж са ни прехвърлени с решение на Министерски съвет и за Росенец, и за Отманли. Това беше първата стъпка. От там се започна борбата с частните собственици, които не по наша воля са станали частни“, коментира още Коралска.

Тя не скри разочарованието си, че днес съветниците оттеглиха решението си от април. „Това е една голяма битка през годините, водена от хоратав администрацията. Почти бяхме на ръба да подпишем договора за финансиране за етапа, който касае Ченгене скеле“, обясни зам.-кметът.

Тя уточни, че със сигурност до края на годината няма как да се намери финансиране за проекта. Причината е, че финансиращият орган иска да се представи документ, че всички територии вече са урегулирани. След днешното решение обаче Общината разполага с технически проект, който на съотвества на действащия Подробен устройствен план.

Самият технически проект е изготвен паралелно с ПУП-а, който е гласуван през 2018. Това е процедура, която се прилага често когато се търси финансиране от чужди институции, обясни Коралска.

Тя призна, че въпросният Подробен устройствен план е само за Отманли и в него не попада Ченгене скеле, за чията пречиствателна станция беше изгубено финансирането. ПУП-ът е свързан с етап 2а, който е за пречиствателна станция в самия лесопарк, докато тази в рибарското селище е етап 3.

Двата проекта обаче били тясно свързани, защото тук става въпрос за цялата агломерация Отманли.

Според Константин Бачийски това не е съвсем така. Той е категоричен, че има два различни проекта, с два различни ПУП-а и нещата не трябва да се обвързват.

Изградените вече пречиствателни станции в Отманли пък няма как да поемат и Ченгене скеле, категорична е инж. Коралска.

„Теренът не го позволява. За това нещата са на парче, за да се намери адекватно решение. Теренът е много сложен, има и защитена територия. Минали сме през много институции, за да стигнем до тук“, коментира още зам.-кметът.