Малки населени места с над 150 души да могат да си избират кмет. Затова ще настояват от АБВ. Според Румен Петков трябва да се направят промени в изборното законодателство. Сегашното казва, че за кмет могат да гласуват хората в селата, които наброяват над 350 души. Тези с по-малко жители не гласуват, а кметските им наместници се назначават служебно.

„В България има около 5 200 населени места. Малко под 4 000 от тях са с под 300 жители. Сегашното законодателство спира тези хора от участието в местното самоуправление. Един човек, който не може да гласува за кмет на собственото си населено място, той е немотивиран да гласува за общински съветници и кмет на Общината”, обясни пред журналисти в Бургас Петков.

И допълни: „Не е нормално от една страна да се спекулира с мажоритарния избор, а от друга да се спират хората да участват в един от най-важните вотове за местни органи за самоуправление. От партията на местно ниво ясно заявиха, че отсега започват да се подготвят за кметските избори, които са след две години.

„Последните  избори не минаха по най- добрия начин за нас. В продължение на няколко седмици членовете на областното и общинско ръководство се събирахме и изяснихме грешките си. Съвсем категорично заявяваме, че борбата продължава”, каза областният председател на партията Антон Коджабашев.

Според лидера на общинската структура адвокат Георги Сталев хората все повече осъзнавали необходимостта от ляво-центристко управление.

„Сигурен съм, че АБВ има своето запазено място в едно такова управление. Надежда затова ми дава фактът, че в партията влязоха много нови хора, които знаят и могат.  Убеден съм, че ще получи една много добра симбиоза между тях и хората в партията, които имат голям политически опит. Ако някои ни е отписал, жестоко греши!”, категоричен бе адвокат Сталев.