Ще подкрепим всички предложения на колегите, свързани с бюджета на Бургас, но все още имаме резерви към самия бюджет. Това обявиха от групата на гражданските организации в общинския съвет. В групата влизат съветниците на партия МИР, движение „Граждани за общината“ и коалиция „Левицата“.

От там отбелязаха със задоволство, че в новия бюджет на общината са залегнали около 30 техни предложения. Това, което все още спира съветниците да дадат безусловната си подкрепа за новия бюджет обаче е разпределението на средствата към съставните селища и кварталите.

„Бюджетът не се разпределя справедливо. Все още центърът е толериран за сметка на периферията“, обясни Бенчо Бенчев. Колегата му Живко Табаков допълни, че от групата ще поискат повече средства за капиталови разходи в кварталите и съставните селища и промяна в условията на програмата „Моят град, моят квартал, моята улица“.

В момента голяма част от кварталите и селата в общината на практика са изключени от тази програма. „Периферията продължава да изостава и да не се развива с темповете, с които това се случва в центъра на Бургас“, допълни още Живко Табаков.

Той уточни, че Бургас се намира в уникална ситуация, тъй като в следващите четири години Общината ще разполага с общо над 2 млрд. лева, които да бъдат инвестирани в развитието на града и съставните селища.