„Чистките в държавната администрация продължават. Има и сериозна градация от гледна точка на важността на позициите, в които това се случва.“ Това коментира областният координатор на ГЕРБ в Бургас Димитър Бойчев. Повод за изказването му са две решения на служебния кабинет. Преди седмица в борда на директорите на Пристанище Бургас е назначен нов човек.

Това е Александър Петков, който заменя новият зам.-министър Георги Тодоров. Петков обаче е бил съдружник преди време на областният председател на БСП – Бургас и бивш шеф на порта от времето на Пламен Орешарски Николай Тишев.

„Виждаме как не издържат нервите на някои колеги от БСП да започнат кадруването. Тази смяна в борда на директорите е връщане на модела братко и батко. Нашата цел е всяко едно следващо правителство да е по-прозрачно.  А сега виждаме една кадрова политика, която не знаем кой я прави“, коментира Димитър Бойчев.

Той съзря политически елемент и в решението на служебния кабинет да съкрати зам.-началниците на четири от Областните дирекции на МВР в страната. Сред тях попада и бургаската. Със заповед на министър Пламен Узунов досегашният зам.-директор на ОД на МВР – Бургас Владимир Маринов е освободен от поста си.

 „Това е притеснително. Г-н Маринов е бил началник на Икономическа полиция и на Борба с организираната престъпност. Той е човекът, който е запознат в детайли с криминалния контингент“, коментира Бойчев и допълни: „Презумцията на едно служебно правителство е да организира честни избори. Тази промяна обаче ни кара да си зададем въпроса дали ще има честни избори на 26 март. Имаме 20 дни до изборите, а съкращаването на тази позиция при всички случаи ще се отрази.“

Според Димитър Бойчев последните рокади са още едно доказателство, че проф. Герджиков е опетнил доброто си име. „Това ме навежда на мисълта, че неговият ангажимент, с който влезе във властта е да направи чистка“, обясни още Бойчев и припомни масовата смяна на областни управители и уволнението на бургаския зам.-губернатор Владимир Крумов.