ВМРО-Бургас и евродепутатът Ангел Джамбазки изгориха копие на Ньойския договор пред паметника на 24-ти пехотен черноморски полк в Бургас, информира Burgasinfo.com. Символичният жест е по повод 98-мата годишнина от подписването на документа. „Долу Ньой!“, призоваха войводите, като сочат договора за позорен. ВМРО в Бургас отбелязва всяка година по този начин датата от сключването му.

Ньойският договор е между България и страните от Антантата, поставил край на участието на страната ни в Първата световна война. Той е подписан на 27 ноември 1919 година от министър-председателя Александър Стамболийски от българска страна. Според някои медии, той счупва писалката заради тежките клаузи. Според други домакините му предложили да я вземе за спомен, но той отказал.

Според договора България трябва да предаде на Кралството на сърби, хървати и словенци Западните покрайнини – села в Кулско, областите около Босилеград, Цариброд и Струмица. Антантата поема под управление Беломорска Тракия, но става ясно, че тя ще бъде дадена на Гърция. Потвърждава се румънското владение над Южна Добруджа.