Елена Йончева пристигна в Бургас, за да представи филма си „Границата“. „Този филм не е посветен на въпроса, защо се прескача оградата. Всички подобни съоръжения се прескачат. Въпросът обаче е защо при нас това се случва толкова лесно“, коментира Йончева. Според нея с филма си тя повдига съвсем малко завесата на случващото се.

„Повдигам темата доколко служители на Гранична полиция участват в този бежански канал, доколко държавата покровителства бежанските канали. Основната тема е корупцията при изграждането на това съоръжение, а не дали оградата пада вследствие на различни метеорологични условия. Става въпрос за това, че от тази ограда се е крадяло и това е за сметка на функциите на това съоръжение, защото то се минава изключително бързо и лесно, буквално за минути” – каза Йончева.

Тя даде пример и с гръцката ограда, която е излязла в пъти по-евтино от нашата, а далеч по-стабилна. Йончева уточни, че копие от филма вече е предаден на президента, премиера, главния прокурор и на всички посланици на държави-членки на Европейския съюз у нас.