„Нормален и устойчив. Не прекалено оптимистичен, но достатъчен.“ Така кметът на Приморско Димитър Германов определи приетият днес бюджет на морската община. Рамката му е 19, 036 млн. лева.

В програмата за 2020 година е заложено довършването на пречиствателната станция, кръговото движение на входа на Приморско, две детски градини и ремонт на улици. Социалните дейности, спортът и културата ще получат достойно финансиране, категоричен е Германов. Бюджетът днес беше приет за рекордно кратко време. Буквално няколко минути бяха необходими, за да приключи гласуването му, а само трима съветници се въздържаха да го подкрепят.

Причина за скоростното гласуване е практиката на съветниците да коментират и дебатират темите в ресорните комисии преди всяка сесия на местния парламент. Един от общинските съветници, които днес гласува с „въздържал се“ е Стоян Василев от партия МИР. Според него община Приморско не е в толкова стабилно финансово състояние, както твърди местната администрация.

„Финансово стабилната община Приморско завърши предходната година с 988 291 лева неразплатени задължения към доставчици. Имаме и близо 1 млн. лева несъбрани стари задължения. Това са 2 млн. лева общо. Забелязваме и една тенденция за повтарящи се през годините суми, които не търпят корекция, а имахме уверение, че някои разходи ще се оптимизират“, коментира Василев.

Според него щатът на местната администрация е прекалено раздут. 652-ма са служителите, които получават заплати от Община Приморско. Цифра, която според общинския съветник е прекалено голяма за мащабите на морската община. близо 250 от тези общински служители обаче работят в чистотата, тъй като Приморско е една от малкото общини, които не е отдала сметопочистването си на концесия.

Като извънреден разход в капиталовата програма на Приморско бяха предвидени нови 450 хил. лева. С тях ще бъдат купени нови сметосъбиращи машини.