Основният проблем на хората в момента е инфлацията. 12,4% може да се смята за галопираща инфлация.

Това коментира в Бургас депутатът Жечо Станков и допълни, че ако преди година сме пазарували със 100 лева, то сега реално тяхната покупателна стойност е паднала на 87 лв.

Той коментира, че приветства идеята за увеличение на пенсиите и мярката за горивата, но смята, че те са крайно недостатъчни. Според бургаския депутат идеята за отстъпка от 25 ст. на литър гориво не е най-доброто решение, което управляващите са намерили. Още повече, че това са пари, които държавата ще дава на бензиностанциите от бюджета, т.е. ще ги плащаме всички ние.

„В цената на горивата има т.нар. био компоненти. Те са 15 ст. на литър. С писмо до Европейската комисия можем да поискаме те да отпаднат в рамките на 6 месеца. Също с писмо до ЕК можем да настояваме и за намаляване на ДДС от 20 на 9%“, обясни Станков.

Той допълни, че страната ни има опция да поиска и още по-нисък акциз на горивата и по този начин реално да се намали цената с 80 ст. на литър, вместо с обявените от правителството 25 ст.

Решение на кризата с природния газ пък може да получим от Египет, обяви колегата му Любен Дилов, който е председател на парламентарната комисия за приятелство между двете държави. Дилов уточни, че е имал среща с посланика на Египет у нас. От нея е станало ясно, че Египет са готови да изнасят газ, но стратегически се нуждаят от зърно, заради спрените доставки от Украйна.