Коментар на бившия бургаски депутат от „Демократична България“

„След 11 юли е важно да се излъчи правителство, но не от мъртво роден парламент, който не е способен 4 години да направи нито една реформа“. Това коментира пред Грамофона нюз бившият бургаски депутат от „Демократична България“ Димитър Найденов.

По думите му 45-то Народно събрание, макар за кратко, е успяло да постигне няколко важни неща.

„Само за 9 пленарни дни последният парламент успя да свали Бойко Борисов от власт след 10 години на управление и доказа на хората, че държавата може и без премиер Борисов. Надявам се това да даде смелост на много хора на следващите избори през лятото да направят по-прогресивен избор.

Избирателите трябва мъдро да решат да излъчат на 11 юли едно мощно реформаторско мнозинство от политически формации, готови да провеждат реформи“, посочи Димитър Найденов.

Политикът припомни, че още в първия работен ден на последния парламент от партията, която представлява, са успели да внесат промените, нужни за реформа в съдебната система.

„А именно подлагане на главния прокурор на демократична отчетност и промяна в начина на избора му. Тези неща, за съжаление не успяха да преминат, защото не ни достигна много малко парламентарно време да закрием специализирания съд и специализираната прокуратура, КПКОМПИ и бюрото за защита на свидетелите.

Трябва да е ясно, че желанието ни за тези специални наши предложения е провокирано от факта, че това са едни служби, които са се превърнали в бухалки. Те не са източник на правораздаване и заобикалят действащото правосъдие в страната“, коментира бургаският политик.

Според него Специализираната прокуратура е с много ниска ефективност, използвала се  основно, за да бъдат повдигани обвинения, без обаче да се стигало до осъдителни присъди.

„Вече не ни трябват нови години на застой като последните 30, които са вече зад гърба ни. На нас ни трябва парламент, готов да направи жизнено важни реформи. Ако такива в съдебната реформа станат факт, веднага в съзнанието на българина ще се върне усещането за справедливост“, категоричен е Найденов.