Крайно притеснителен е фактът, че проектът за вятърните перки в морето не е внесен от Министерски съвет, а от депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев. По този начин се е избегнало широкото обществено обсъждане на проекта. Това коментира в Бургас депутатът от „Възраждане“ Цончо Ганев.

„Като оставим настрана екологичния риск и ефектът върху туризма, постряването ще ощети всеки един от нас, тъй като ще плащаме в сметките до 6 пъти по-скъп ток. Притеснително е, че министърът на туризма, който е директно назначен от ПП-ДБ, няма становище по проекта. Имаше становище от предишните туристически министри“, посочи Цончо Ганев.

И изнесе данни, свързани със стопанския риболов в страната.

„Това безумие ще унищожи всичко, което е свързано с туризма, риболова, производството на субпродукти и износа им. В сектор рибарство са заети между 6 000 и 8 000 души, в зависимост от сезона. Има 2 000 официално регистрирани кораби за стопански риболов, 60 са рибопреработвателните предприятия и 24 са мидените фeрми. Годишно се изнасят по около 1 500 тона месо от рапани за Азия, 1500 черни миди за Румъния, бяла мида в различни страни от Европейския съюз, 500 тона барбун за Гърция и над 1500 тона цаца за ЕС“.