Закон за детското правосъдие би спрял убийствата и престъпленията от малолетни и непълнолетни лица. Това коментира лидерът на Движение България на гражданите Димитър Делчев при посещението си в Бургас. Той припомни жестокото убийство на възрастен мъж в Айтос от преди няколко дни. Един от задържаните е 16-годишен. Лидерът на ДБГ припомни, че от партията още в предходния парламент остро са настоявали за приемането на подобен Закон.

„Сега действащият Закон за малолетните престъпници е от 1958 година. Той носи духа на онова време, остарял е и не предвижда достатъчно мерки, които да създават превенция срещу престъпността у малолетни и непълнолетни извършители”, обясни председателят на ДБГ.

Той даде за пример редица европейски страни, в които има добре работещо детско правосъдие. „Този Закон уж беше приоритет на това правителство, но то не направи нищо по темата детско правосъдие. Единственото, което забелязваме напоследък, на сайта на Министерството на правосъдието, е структура на един бъдещ Закон, с който може би някога ще се запознаем, а може и не, допълни още лидерът на ДБГ.