Да се спре насроченият за утре контрареферендум в Обзор, иска Централната избирателна комисия. От ЦИК са изпратили писмо до Общинската избирателна комисия в Несебър, в което изразяват становище, че допитването не трябва да се провежда.

Решението на Общинския съвет в морския град за насрочването на контрареферендум беше обжалвано от областната администрация в Бургас. В момента делото е върнато в Бургаския административен съд. Според ЦИК до произнасянето на магистратите, референдум не трябва да се провежда.

ОИК Несебър обаче има друго мнение по въпроса. От там заявиха за Gramofona.com, че чакат становище на местния парламент и едва тогава ще решат дали утре ще има допитване, или не. Самото решение на съветниците, с което се дава зелена светлина на контрареферендума предвижда предварително изпълнение.

До второто допитване се стигна след като в началото на годината жителите на Обзор и няколко села поискаха да се отделят от община Несебър. Малко по-късно жителите на четири от селата обявиха, че не искат да преминават в нова община с административен център Обзор, а да останат към Несебър. За утре беше насрочено и контра допитването на жителите от Козница, Баня, Емона и Паницово.