С над 700 души се видя вчера бургаският депутат от “Продължаваме промяната - Демократична България” Димитър Найденов на откритата приемна в центъра на града. Много от хората, които посетиха народния представител, се интересуват от промените в Конституцията, които касаят съдебната реформа.

„Силно впечатление им е направило желанието ни да ограничим кметските мандати до два. Застояването на кметския стол води до срастване с властта. От дългото управление много кметове започват да се изкушават да феодализират цели общини, да се ограждат с едни и същи хора, да дават обществени поръчки на едни и същи фирми. Даже има и фирми, които периодично си сменят имената, за да не дразнят хората, но те са с едни и същи собственици.

Дълго управлявали градоначалници се окопават във властта и лесно печелят после местните избори. Живият пример е град Бургас, който има кмет, който кметува от 16 години и е с очевидни амбиции да кметува още 4 години, за да ги закръгли на 20. Ако Николов спечели отново вота наесен, ще изпаднем в нелепата ситуация на избори да ходят да гласуват хора, които не са били родени, когато той е станал кмет“, коментира депутатът Найденов.

Много бургазлии, с които той се срещна, се вълнуват и от това, ще бъде ли обявен 24 май за национален празник на България. „Хората бяха изненадани защо празникът трябва да се запише точно в Конституцията. Записването в нея няма да позволи той да бъде лесно променян. Много малко хора знаят, че с указ на председателя на Държавния съвет на Народна Република България от 27.02. 1990 г., за национален празник на страната е посочен 3 март.

Този указ има нормативна тежест и до ден днешен е в сила. Всички други национални празници и почивните дни са описани в Кодекса на труда. Напрактика, ако ние поставим в Кодекса на труда 24 май като новия национален празник, във всеки един момент някога с указ той може да се промени.

След като обясних на хората тези подробности, те се съгласиха и споделиха, че всъщност идеята не е лишена от смисъл. А специално за датата 24 май, не чух лоша дума от никой“, обясни още народният представител.

Найденов и бургазлии са обсъдили и нуждата от съдебна реформа.

„Коментирахме защо след като главният прокурор Иван Гешев бе сменен с Борислав Сарафов, наблюдаващите прокурори не се сменят. Защо наблюдаващите прокурори мълчат и кой им пречи? Защо нищо не предприемат? В момента когато попитаме прокуратурата -  защо нищо не се предприема по въпроса с имунитетите, които са дадени и няма подвигнати обвинения по досъдебните производства, обичайният отговор е - не се месете в работата на независимата съдебна власт.

Това вече показва нуждата от реформа. Ако тя не стане в срок от 9 месеца от избирането на правителство с премиер Денков, ние ще го призовем да подаде оставка и да свали правителството“, допълни Димитър Найденов.