Бургаският депутат от ДПС Севим Али прогнозира масово напускане на социални работници от системата. Народният представител отправи официално запитване от трибуната на Народното събрание към социалния министър Бисер Петков относно заплатите на социалните служители. Али изтъкна факта, че над 3 милиона българи имат нужда от подкрепа на социалните дирекции.

„Тези служители работят с възрастни хора, деца, бездомни, хора с увреждания, освободени от затворите. Работата на служителите е изключително натоварена, а и те са подложени на всекидневен стрес”, обяви Севим Али.

Според него подготвяното 10% увеличение на заплатите на работещите в дирекциите за „Социално подпомагане” е крайно недостатъчно.

Пред Gramofona.com бургаският депутат уточни, че в момента работещите получават между 400 и 450 лева, което е по-малко от минималната за страната работна заплата.

„Ако се продължи с тази политика, социалната политика в страната ще се оголи и добрите специалисти с дългогодишен стаж ще напуснат системата, защото всеки има право да осигури добър стандарт на живот за семейството си”, допълни още Севим Али.