Бургаският депутат от „БСП лява България” Атанас Зафиров иска военният министър Николай Нейчев да отговори в парламента, защо депутатите научават от чужди медии  и дипломати за решението на САЩ да разположи своя техника в България.

„Това е недопустимо. В момента министърът е в Брюксел, да хваща самолета и да си идва, за да обяснява”, коментира пред Gramofona.com Зафиров.

Той е поискал председателят на комисията, друг бургаски депутат, ген. Михо Михов да насрочи за 14 часа днес извънредно заседание. Ако това не се случи, Зафиров и колегите му започват да събират подписи, за да свикат заседанието без председателя.

„Разбирам, че Николай Нейчев е в Брюксел, където ще се решава именно въпросът с разполагането на танкове в Европа. Кой го е упълномощил за подобно нещо? Тези танкове на НАТО ли ще са, или са само на САЩ?”, иска да знае бургаският депутат.

Той припомни материали от немската, руската и американската преса, в които се говори за намерението на САЩ да разположи своя военна техника на територията на Източна Европа. Предислоциирането трябва да приключи до края на тази година, но до момента министър Нейчев отрича да има подобно искане.

Атанас Зафиров коментира и публикуваните от американското посолство у нас снимки на пристигащи танкове на бургаското летище. „Тези танкове не ни притесняват, защото са част от учение, което е планирано преди две години. За първи път обаче посолството си позволява да публикува подобни кадри. За нас това е част от тяхната пропаганда”, заяви Атанас Зафиров.