Никой не може да каже какъв ще е резултатът от вота на недоверие срещу правителството, който се внася днес. На този етап всичко е в ръцете на шестимата отцепници от „Атака“ и депутатите от „Воля“. Това заяви на пресконференция в Бургас депутатът Петър Кънев.

„Доколко те ще имат смелостта и доколко действително ще бъдат независими, трудно мога да ви отговоря. Ще трябва да изчакате няколко дни, най-вероятно в четвъртък ще е дебатът, а в петък гласуването. Но е възможно схемата да се измести и с ден по-рано“, каза Кънев.

С внасянето на този вот на недоверие на практика българският политически живот е навлязал в предизборна парламентарна обстановка за изборите през 2021 г., заяви още депутатът. На въпрос на репортер на Gramofona.com каква е според него вероятността за предсрочни избори за Народно събрание до края на тази година, Кънев се въздържа от конкретна прогноза, но посочи, че всичко е възможно.

„Има нарастващо напрежение в обществото със следващите една след друга кризи, осем са тези събития само от средата на декември насам. Ако вървим с тези темпове, не е ясно докога ще издържи парламентарната устойчивост, за да не се стига до предсрочни избори“, коментира Петър Кънев.     

Според неговото лично мнение болшинството в парламента се крепи на две групи депутати – тези, които социолозите и политолозите не ги числят да присъстват в следващото Народно събрание. „И никой няма сметка да си окачва сам въжето на шията и да събаря правителството“ – посочи Кънев, уточнявайки, че има предвид независимите от „Атака“ и депутатите от „Воля“.

„Воля“ се явиха на преговорите за вота на недоверие, казаха, че е много интересно предложението на БСП и ще си помислят. „Атака“ се скриха, не се отзоваха. Така че ще трябва да изтърпите още 3 дена“, допълни Петър Кънев.

Относно предстоящия избор на национален председател на БСП областният лидер на левицата Стойко Танков съобщи, че най-много номинации по места в региона имат Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Драгомир Стойнев и Красимир Янков. Депутатът Николай Тишев коментира, че по принцип Нинова е харесвана от структурата в Бургас и логичното е подкрепата да е за нея. Решаващата дума обаче ще имат членовете на БСП, които ще направят своя избор на 26 април.