Община Бургас да си каже какво се случва с два от големите проекти, които преди време промотира шумно. Това поискаха депутатът от БСП Николай Тишев и Христо Панайот от Общинския съвет на партията. Според двамата Бургас е „общината на вечния пиар, от който не следва нищо“. Повод за критиката на социалистите е, че е минала година са обявени два мащабни проекта за привличане на работни места, но реален резултат нямало.

Първият проект, който е провален според социалистите е за т.нар. „Бизнес хъб Бургас“. Става въпрос за уеб платформа, която трябва да свързва работодатели и служители. Идеята беше работодателите да определят 50-те най-достойни кандидати и ако те не са от Бургас, да бъдат поети разноските им за интервю.

„Проектът имаше смисъл като съдържание. За съжаление година по-късно виждаме, че платформата не работи, а адресът, който беше представен не съществува“, обясни Христо Панайотов. Той поиска да знае колко човека са били поканени и има ли наети на работа. Николай Тишев пък поиска отчет на похарчените средства. Социалистите припомниха, че платформата е трябвало да бъде изработена от общинския съветник от ГЕРБ Петко Георгиев.

„Това не е проект, а идея, която разработихме. В момента се чувствам обвинен, че въобще имам идеи. Единствената инвестиция, която е направена е нашето време за разработването на концепцията. Пари не са искани и не са харчени“, обясни пред Gramofona.com Георгиев.

Той уточни, че идеята е била представена пред работодателите, но тъй като не е намерено финансиране, все още не е осъществена. „Не сме се отказали и търсим възможности да я направим“, допълни Георгиев. Според него обвиненията на БСП са слаби на фона на всичко, което се прави в Бургас.

Вторият проект, чиято съдба социалистите искат да проследят е за т.нар. логистичен хъб. Идеята преди две години беше на Пристанище Бургас да се изгради павилион с площ от 200 кв. м, а там да се разкрият нови работни места. Към момента обаче това така и не се е случило, обясни Тишев. В същото време и в Пловдив, и в Димитровград могат да се похвалят с привличането на големи инвеститори, които вече разкриват работни места. „Там обаче не залагат на пиара, а на работата. Явно администрациите им са по-гъвкави, а бизнесът заобикаля Бургас“, коментира Николай Тишев.