Издаването на различни видове удостоверения от местната администрация ще поскъпне почти двойно. Предложението ще бъде разгледано на заседанието на Общинския съвет в Бургас утре.

Според докладната, удостоверението за наследници вече ще струва 7 лв. Почти всички други удостоверения, издавани от ЕСГРАОН поскъпват на 5 лв.

„Може да ви се струва минимално увеличението от 3 на 5 лв., но това са масови услуги. Тези документи се издават всеки ден. Те са задължителни и винаги в един определен период на човек му се налага да ги получи”, коментира общинският съветник от БСП Евгений Мосинов.

Социалистите няма да подкрепят предложението за по-скъпите такси. „Те не са променяни отдавна. Въпросът е, защо цените им са задържани 3-4 години и се вдигат едва сега ”, питат от БСП. Според общинските съветници причината за постоянното поскъпване на различни административни такси и услуги се обяснява с липсата на достатъчно средства в общинския бюджет.

Няколко ще са горещите точки на заседанието на местния парламент утре. Очаква се страстите да се разгорещят още в началото на заседанието, когато съветниците трябва да приемат новата наредба за финансиране на спортните клубове.

От БСП обявиха, че ще подкрепят варианта, при който 70% от парите отиват за колективните спортове, а 30% за индивидуалните. Социалистите не са съгласни и с предложението спортните клубове да ползват общинските спортни съоръжения на половин цена.

До сега те не плащаха нищо. Николай Тишев предложи, ако има заплащане, то то да е 20% от стандартната такса, за да не се натоварват спортните клубове.