38 млн. лева е рамката на бюджета на община Созопол за тази година.Той беше приет по-рано днес от съветниците в града. 

Финансовата рамка е увеличена благодарение на по-големите трансфери от държавата към общините, обясни кметът на морската община Тихомир Янакиев. Основен акцент ще бъде проектирането. „Говоря се за чертане, за да може в един следващ момент да бъдем готови , за да инвестираме в малките населени места за базови потребности на хората. Говоря за вода и канал. Има такива населени места, които нямат нормална водопреносна мрежа“, обясни Янакиев. Той припомни, че основните приходи идват от Созопол и Черноморец, но администрацията се старае да не отделя двата града от останалите селища в общината.

„Основните ни приходи идват от Созопол и Черноморец. Трябва да се инвестира в тях, макар че тази година Черноморец леко е на по-заден план, но с кмета сме говорили и той знае какво предвиждаме следващата година и в дългосрочен аспект за развитието на града", обясни още Янакиев.

Инвестиционната програма на общината е малко над 5,6 млн. лева. 148 хил. лева са заделени за проектиране на канализацията на село Атия. В Росен и Зидарово пък трябва да започне изграждането на канализационна мрежа. Държавата е отпуснала 6 млн. лева, с които ще се ремонтира пътят от Зидарово до разклона за Габър и Вършило, а също така и част от улиците в кв. „Мисаря“.

Предстои и подписване на договор по одобрен проект и за училището в Созопол.  Работи се и по проект за цялостна реконструкция на летния театър в стария град.