Икономическа полиция проверя „Бургаски пазари“ след сигнал на търговец. Поводът е процедура за две от сергиите на пазара, които бяха отдадени под наем с „публично наддаване“. Подобна процедура не е описана в Закона, но според управителя на общинското предприятие Живко Панайотов е напълно законна.

„Описали сме правно какво представлява публичното наддаване. Реално се спазват процедурите на конкурса, но не сме го обявили като конкурс, за да намалим тежестта за кандидатите“, обясни Панайотов. Той уточни, че при процедура за конкурс всеки от претендентите внася депозит и има тримесечен срок. Сега директно се е стигнало до наддаване и предложилият по-високата цена е спечелил. Практиката до момента показва, че сергиите на пазар „Велека“ се наемат на твърда цена от 90 лв., плюс още 30 лв. за мястото, на което са разположени.

Т.е. търговците на месец плащат по 120 лв., за да излагат продукцията си. При явното наддаване обаче се е стигнало до цена от 378 лв. за едната сергия и космическият наем от 1107 лв. за втората сергия. До момента и двете позиции са се стопанисвали от един търговец. „Стагнацията е навсякъде и се появи нов кандидат. Това доведе и до решението ни да има наддаване. Единият търговец се възпротиви. Каза, че не е правилно и започна да ни атакува“, допълни Живко Панайотов.

Недоволният търговец е Красимир Пехливанов, който работи на „Велека“ от 2012 год. Категоричен е, че „публично наддаване“ не съществува като процедура в правния мир и смята да я атакува, въпреки че вече има подписан договор. На неговото мнение са и бургаски юристи, които специализират административно право. Пред наш репортер Красимир Пехливанов обясни, че е наддавал до 1107 лв., защото иначе остава без сергия и губи бизнеса си.

Самото наддаване за двете сергии продължава около половин час, като при разиграването на втората дори и комисията остава втрещена, става ясно от протоколите на „Бургаски пазари“. Въпреки че вече е спечелил едната маса, „Алекс Ал 2112“ продължава да наддава за втората и така цената надхвърля 1000 лева. Не се отказва дори и след призивите на комисията за кратка почивка и преосмисляне на стратегията. Водещата на наддаването дори уточнява, че в момента се разиграва наем, а не се купува сергия.

Красимир Пехливанов вече е подал сигнал до икономическа полиция и прокуратурата. Убеден е, че конкурентът му има закрилата на ръководството на „Бургаски пазари“. Още повече, че заявлението на втората фирма „Алекс Ал 2112“ е подадено през юни, а договорът за сергиите изтича едва през октомври. „Според Правилника за работа на пазар „Велека“, масите се отдават след подаване на заявление, ако има свободни. Само че, другата фирма подава заявлението няколко месеца по-рано. От къде е знаел каква процедура предстои“, пита Пехливанов.

Той цитира и случай от 2013 год. когато пак е имало кандидат за вече заета сергия на „Велека“. Тогава управителят Живко Панайотов се позовава на правилника за дейността на пазара и отхвърля заявлението на втория претендент. „Съгласно чл. 7, т.3, с предимство се ползват коректните наематели, за повече от една година, което им дава правото да преподпишат договорите си“, е обяснил Панайотов.

През 2016 год. обаче правилникът е променен и този член е отпаднал. Към договора за наем на Красимир Пехливанов обаче е прикрепен новият правилник за дейността на пазар „Велека“.

Там, в новата т.7 ясно е записано, че заплащането на месечния наем за сергийна маса се извършва по ценоразпис, който е утвърден от управителя на дружеството, а размерът на наема се актуализира в съответствие с официално обявения коефицент на инфлация. Сумата към днешна дата е 90 лв., а не стойностите, постигнати по време на публичното наддаване. В правилника също така ясно е описано, че терените и масите се отдават по: „ред на подаване на молбите, търг или жребий“. Процедурата „публично наддаване“ не е описана в правилника, прикрепен към договора за наем.

 В момента „Бургаски пазари“ разполага със свободни позиции на други места в града. Търговците обаче предпочитали „Велека“, защото това бил най-атрактивния пазар, на който се печелило най-много, отчита Живко Панайотов. Той смята, че не е извършил нарушение и при появата на повече от един кандидат за сергия на пазара, отново смята да проведе „публично наддаване“.

Призна обаче, че правилникът за работа на пазарите и наредбата за отдаването на свободните позиции се нуждаят от промяна.

От Община Бургас коментираха, че правят своя проверка на казуса. Местната администрация ще изчака становището на Икономическа полиция и Прокуратурата и тогава също ще се произнесе.