За конфликт на интереси алармират лекари от бургаската болница, съобщава Агенция ПИК. В писмо до медията лекари съобщават, че на територията на УМБАЛ-Бургас частната "Аджибадем Сити Клиник" ползва 1400 кв.м. от общата площ на здравното заведение и плаща за това само от 7000 лв. на месец.

Новият конкурс през януари тази година бил провален и клиниката продължила договора си за още 10 години на същата сума. При това самите частни инвеститори са дали оферта за 150 хил. лв. на месец, което означава, че бюджетът е ощетен с милиони за десетте години на договора.

Къде обаче е конфликтът на интереси? Връзката е ясна  - синът на здравния министър Кирил Ананиев - Радослав, работи в същата частна болница на доста висока заплата. Ананиев-младши бил финансов анализатор в централата на Сити клиник в сградата на Околовръстен път и взимал 25 хил. лв. заплата на месец. Това потвърди и проверка на ПИК в здравното дружество, както и от няколко независими източника. 

Всички тези факти карат медиците да подозират, че има схема, заради която се поддържа нисък наем, но пък затова, за благодарност, синът на Ананиев е високо платен на позиция, каквато лекарите не смятат за полезна за една болница. 

Медиците от здравното заведение смятат, че за такава площ за 10 години трябва да получат не 0,8 млн. лв, а 17 милиона - средства, които са им необходими за да допълнят мизерните си заплати, както и да подобрят финансовото състояние на болницата си в Бургас. Те посочват, че с тези 17 млн. лв. реално е ощетен здравният бюджет на България. 

Всички те признават, че участват в протеста на медиците, който се провежда днес в града, но отказват да кажат имената си от страх от уволнение. В ПИК се пази пълния текст на сигнала им до медията ни. 

Екипът на Агенция ПИК потърси за коментар и здравният министър Кирил Ананиев, но до момента той не отговаря на повикването. Въпроси са отправили и към пресцентъра на Министерство на здравеопазването. 

 

Снимка: Dnevnik