Заведенията в руенското село Зайчар ще работят с клиенти само на открито. Това е решил областният противоепидемичен щаб, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция в Бургас д-р Георги Паздеров.

„Като цяло мерките при нас се спазват. Дори има много хора, които и навън ползват маски, но след работа се събират в заведенията и там прекарват с часове на закрито“, обясни кметът на община Руен Исмаил Осман.

До затягането на контрола се стигна след като стана ясно, че 25 жени от Зайчар са заразени с коронавирус. Те работят в шивашки цех в Айтос.  Училището в Зайчар ще работи нормално, тъй като там няма случаи на коронавирус.

„Децата на заразените така или иначе са под карантина и няма да посещават училището две седмици. Не се налага другите деца да минават на онлайн обучение“, допълни Исмаил Осман.

Той съобщи също така, че са направени тестове на целия персонал в детската градина в селото. Резултатите ще станат ясни тази вечер. Ако работещите в забавачката са здрави, то утре тя ще работи нормално.

Ако има заразена учителка или друг човек от персонала, детската градина ще остане затворена за 14 дни.

В село Зайчар има два шивашки цеха. В единия от тях работят около 600 души, а в другия около 40. Препоръката на здравните власти е работниците в двата цеха да бъдат изследвани.