„Радостна възбуда цари у хората да дойдат в събота на охраняемия плаж, на който ние вчера пристигнахме и бяхме изгонени. Като потърпевш от цялата ситуация все още не мога да се зарадвам напълно, но виждам, че хората възприемат мероприятието през уикенда с една чиста енергия и радост.

Това ме окуражава и ми дава надежда”. Това коментира пред Грамофона нюз бургаският общински съветник от „Демократична България“ Димитър Найденов. Вчера той, активистът Ивайло Мирчев и съпредседателят на партията Христо Иванов пристигнаха с лодка до малката плажна ивица на бившето яхтено пристанище в Отманли.

„Наскоро установихме, че това парче български морски бряг се оказва отцепено и изолирано от всички страни. До него има достъп единствено по вода. Нашата цел беше да направим живо предаване, в което да покажем този морски бряг и да призовем отговорните държавни и общински институции да осигурят достъп на гражданите до тази достъпна според Конституцията на България земя”, обясни пред екипа ни Димитър Найденов.

Той потвърди, че от вчера във Фейсбук пространството се организира мероприятието „Масово ходене на охраняем плаж”. До днес интерес към събитието са проявили над 20 000 души, а 4 000 са заявили, че ще присъстват лично. Найденов допълни, че също от вчера са му звъняли хора от Варна, така и много софиянци, които имали намерение лично да посетят плажната ивица.

„Ние на никого не сме се обаждали, тези хора сами заявиха желание, хора с еднаква гражданска позиция ще се съберат на едно място. Приятели се обаждат от цяла България, пишат съобщения, изразяват загриженост и подкрепа.

Питат как да се включат, кога и къде да дойдат. Сред тях може би ще присъстват политологът проф. Евгени Дайнов, бившият съдия Методи Лалов, Татяна Кристи, известен журналист, който живее в САЩ, но по случайност е във Варна”, обясни още местният политик.

Срещата ще се състои пред поставена бариера, която спира единствения достъп по суша до плажа. По думите на Найденов тя е незаконна, защото пътят до ден днешен бил общински.

„В момента тече съдебно дело, което оспорва решение на Общинския съвет, прието на заседание на 28. 04. тази година, в точка 3, с което тази улица се заличава. Докато не се произнесе съдът, улицата продължава да е общинска.

Много близо до бариерата, малко след нея, тази улица започва да се плъзга по допирателната на този имот, който е държавна публична собственост. Т.е хората, които ще се съберат в събота, трябва да могат да изминат само няколко метра след бариерата, за да се спуснат вляво от пътя и да стъпят върху държаваната земя, на която ние вчера бяхме”, обясни Димитър Найденов.

„Дали обаче присъстващите ще бъдат допуснати или възпрепятствани, ще стане ясно след няколко дни. Така или иначе ние ще търсим заобиколен начин от къде да минем, за да стигнем до плажа, включително и по вода. Едно от запитванията към мен беше откъде могат да се вземат лодки под наем, т.е много хора ще дойдат и по вода, и по бряг”, обобщи общинският съветник.