Айтоската общност се разбуни заради инициатива на местната детска градина „Славейче“, в която учеше 5-годишната Айфер Нури. Малкото момиченце загина в жестоката катастрофа преди дни в Айтос.

Разгневени жители се свързаха с екипа ни, за да изкажат дълбокото си възмущение от воденето на малки деца на лобното място на тримата загинали. То се е състояло вчера, показват снимки във фейсбук групата „Вестник Народен Приятел“.

„Градинката, където стана трагедията с ужасния инцидент сега е грозна, страшна, смляна е, и защо трябваше да карате децата да клякат в кървавото зърно. Защо?“ С тези думи се обърна до редакцията ни Диди Николова от Айтос. Жената е потресена от действията на учители и родители и пита кой измисли всичко това.

„Тази постъпка не биваше да се случва. За да са там тези деца, трябва да им се обясни защо оставят цветя и какво е станало на пешеходната пътека.

Не може да гледаме как 4-5 годишни са наклякали в кървавото зърно, което е погубило други две невинни отрочета. Вие нали разбирате, че посещение на лобно място не е занимание за деца. Не е занимание да заведеш дете на място на катастрофа, както и на гробищата“, беснее Николова.

Екипът ни се свърза с директорката на детската градина Росица Димитрова. Тя обясни, че инициативата децата да присъстват на мястото на катастрофата е на Обществения съвет, който е създаден от родители.

„Не съм завела децата аз. Шествието, което се проведе вчера беше в 17:30 часа и всеки родител е преценил дали да си вземе детето или не. И за да не бъде само поклонение, ние се възползвахме от това, че 16 септември е първият ден от Европейската мобилна седмица на безопасността.

Изготвихме флаери и децата ги раздадоха на спрените автомобили. На всички тях им предстои да пресичат точно на тази пътека от следващия септември.

Нито едно дете не е клякало. Има снимки и може да ги видите. Те бяха спрели на пешеходната пътека, имаше полицаи и държаха надпис „Спасете ни на пътя“. Клекнали родители имаше, да, но не и деца“, обясни Димитрова.

По думите й никой от по-възрастните не е обяснявал на по-малките за тежката катастрофа със загиналите деца.

„Казахме им, че ще завършим седмицата с празник на безопасността в детската градина. Ние поставихме цветя и стояхме прави, обърнати към спрените автомобили и това също може да се види на снимките. Имаше няколко родители, които бяха клекнали, защото правиха сърца от свещи.

На никой не му направи впечатление, че първокласниците ги приеха с едноминутно мълчание в СОУ „Христо Ботев“, където учеше другото загинало дете, а сега стана голям проблем“, допълни още директорката на ДГ „Славейче“.

„Нека да раздавам флаери, но не и на лобното място. Можеха да отбележат седмицата на мобилността на центъра в града, още повече, че има по-безопасни кръстовища в Айтос. При положение, че децата не знаят защо отиват, защо изобщо отиват там?“, каза още Диди Николова, която продължава да не може да си обясни действията на родители и учители.

Снимки: Фейсбук група "Вестник Народен Приятел"