Различни риби, но не и шаран ще има по трапезите на рибарите от Ченгене скеле. Морските хора се подготвят, за да празнуват Никулден по стар стил на 19 декември. Защо обаче няма да приготвят от люспестата риба, разказва пред Грамофона нюз Димитър Янчев- председател на сдружение „Морски сговор”.

„Имаме малка забележка към легендата. Няма как Свети Николай Чудотворец да е запушил пробойната на лодката в Средиземно море с шаран. И затова основно ще се почерпим с чернокоп“, казва рибарят, който е в морето над 50 години.

Янчев обяснява, че честването на Никулден по стар стил не е новост сред рибарите.

„Празнуваме на 19 декември, заради това, че 6 декември е официалният празник на Бургас и почти всеки си има именник в семейството или познат, приятел. Не сме старовери, но почитаме старото. А и на 19-ти можем да поканим гости, които иначе са ангажирани за Никулден. Надяваме се и следващите поколения да спазват традицията така, както ние“, обяви рибарят.

Единственото, за което той и морските му братя ще се молят, е да са здрави и светецът да им подаде много повече риба за следващия сезон.