Специфична пожарогасителна система бави с месец работата по новата библиотека в Бургас, а строителството на сградата трябва да приключи до края на октомври, обяви заместник-кметът Чанка Коралска. Заедно с архитект Делян Жечев те показаха днес на какъв етап е строителството.

Инж. Коралска е категорична, че в момента се изпълнява техническият проект, който е бил представен и одобрен от финансиращия орган. По-рано през седмицата се появиха публикации, от които се вижда, че има видима разлика между проекта на библиотеката и това, което е свършено до момента.

„Във визуализацията е малко по-светла. Сградата има изгледа на видим бетон, но от много години няма нито един строител, който да е съгласен да прави такава технология. Затова още в началото заложихме HPL плоскости с вид на видим бетон“, обясни арх. Жечев. Той допълни, че с екипа си се е спрял на по-тъмните и топли цветове, защото първоначалните не се харесали.

„Когато показахме по-светлите плочки на деца, те малко се поуплашиха. Даже едното помисли, че правим болница“, аргументира избора си на цвят за фасадата Делян Жечев. Той е категоричен, че компромис с неговия проект не е правен. „Тази сграда цял живот ще си е мое дете. Аз настоявах както съм направил проекта, така да бъде“, заяви архитектът.

Промени от първоначалната идея обаче има. Амфитеатрална сцена в двора на библиотеката няма да се изгражда. Причината е, че поддръжката на зелените площи ще бъде трудна, защото ще има проблем с отводняването, а под амфитеатъра е книгохранилището. В края на следващия месец трябва да пристигне пожарогасителната система, която е на газ и е специално разработена за библиотека.

„Тук няма как да се ползва вода при пожар“, обясни директорът на регионалната библиотека Яна Кършийска. Тя допълни, че при евентуален инцидент, в детския отдел ще звучи музика, вместо сирена, за да не се плашат най-малките посетители. За децата са предвидени изключително много възможности да прекарат интересно времето си в библиотеката.

Кукленият театър също ще е чест гост на библиотеката. За по-големите пък ще бъде осигурена Z Space стена с образователни модули. Това е първата сграда, която се строи специално за бургаската библиотека. Част от филиалите, в които в момента тя е пръсната, ще продължат да се използват. Читателите обаче ще могат да получават всичко необходимо в новата библиотека.

„Ние сме свикнали на този модел на работа и за нас не е проблем. Предпочитаме ние да се разходим за някаква книга, вместо читателите ни“, обясни Яна Кършийска.