В приморското село Веселие посрещнаха Великден не в полунощ, а в 22 часа, съобщиха читатели на Gramofona.com. Местните обиколили два часа по-рано църквата и се поздравили с Христовото Възкресение. Причина затова се оказва фактът, че един отец трябва да посети две църкви – в Черноморец и Веселие.

От доста години отец Стилиян от храм „Св. Никола“ в морския град идва по-рано във Веселие, за да отслужи литургия и да поздрави християните за Великден.

По-ранното посрещане на най-святия християнски празник породи известно учудване у някои от местните хора.

Проверка на Gramofona.com показа, че това в никакъв случай не нарушава канона. Свещеници обясниха, че още на Велика събота в 08.00 часа във всички православни храмове се отслужва Възкресна служба. Също така още в събота сутринта се пеят Възкресни песнопения, които възпяват възкресението Христово.

„В Йерусалим посрещнаха Благодатния огън още в събота по обед. Щом на Божи гроб се поздравиха още тогава, не виждам защо тук да е проблем“, каза отец Емилиян от храма „Свети Николай Чудотворец“ в к-с „Меден рудник“. Според него местните във Веселие трябва да са благодарни на отец Стилиян, а не да търсят под вола теле.

Отец Емилиян е на мнение, че отец Стилиян от невъзможното е направил възможното, за да дойде и да отслужи нужната литургия. Самият отец Емилиян преди да посрещне Великден в храма „Свети Николай Чудотворец“ в „Меден рудник“, е бил в църквата в Черни връх. По думите му по-ранното посрещане на празника не е грешно, а се дължи на липсата на свещеници във всеки храм.

Пред Gramofona.com кметът на приморското село Стойко Карабинов допълни, че преди църквата е имала свой поп. От десет години обаче службите на в храма се извършват от отец Стилиян.