Загубите на градския превозвач Бургасбус се оказаха най-обсъжданата тема на заседанието на Комисията по туризъм към Общинския съвет. На следващото заседание на местния парламент трябва да се приемат отчетите на общинските предприятия.

За това и те в момента се разглеждат от постоянните комисии. 3,9 млн лева е загубата, която Бургасбус отчита за 2017 год. Година по-рано предприятието е било на печалба, сочат отчетите.

Причината за генерирането на такава загуба е въвеждането на новата билетна система и новата транспортна схема, обясни старши експертът в отдел „Икономика и стопански дейности“ в община Бургас Виолета Лазова.

887 са служителите в общинското предприятие. Наложило се е да се назначават още служители, след като Бургасбус пое и линиите на маршрутките. Отделно много от служителите са работили извънредно заради новите автобусни линии, обясни Лазова.

Част от съветниците останаха недоволни от състоянието на фирмата и директно обвиниха местната администрация за това. Според други обаче през следващата година Бургасбус ще излезе на печалба. Тогава трябвало да се усети и ефектът от по-скъпото билетче. Очаквайте развитие по темата.