Куражлийката е Вероника Гърбова

За първи път в историята на Карнобат кръстът на Йордановден бе спасен от жена. Вероника Гърбова е дамата, която единствена от присъстващите, се престраши да скочи за кръста на Йордановден в Карнобат. Тази година липсваха смелчаци, които да се хвърлят в ледените води, но пък хората които присъстваха на ритуала, бяха много.

Само секунди бяха нужни на Вероника да вземе решението и да влезе във водата. Направи го по женски – с финес, внимателно и много красиво. Извади кръста с усмивка, с вярата в силата на Богоявление.

Тя получи десетки поздравления от присъстващите, които я приветстваха за смелостта. Секунди след като го извади тя сподели: „Не може кръста да стои във водата, трябва да се извади. Изобщо не е студено. Не е страшно, страхотно е! Жените трябва да скачат вече за кръста“. Тя пожела на всички: „Здраве, щастие и благополучие. Нека всички да са здрави!”

Традиционният църковен ритуал с хвърлянето на кръста на Богоявление се състоя въпреки ограничителните мерки заради пандемията. Това се случи с подкрепата и разрешението на кмета на общината, за което той получи благодарност от името на всички граждани. Ритуалът се провежда с благословията на Сливенския митрополит Йоаникий. Тъй като празникът е на открито, спазването на традицията подкрепи и кметът Георги Димитров.

По разпореждане на Сливенския митрополит на всяко отделно населено място трябва провеждането на ритуала да стане със съгласието и разрешението на кмета. „В  Карнобат, благодарение на общинското ръководство, в лицето на кмета Георги Димитров, има хвърляне на кръста. Това ме зарежда с оптимизъм, че има съзнание и разбиране, че Бог не може да разболява никого. Точно затова правим водосвета – да се поръсим, да бъдем здрави с Божията помощ“, каза отец Павел Гърбов.

Богоявленският водосвет се води от отец Иван Ангелов и отец Павел Гърбов.

Източник и снимки: https://karnobat-voice.com/