Учениците разшириха кръгозора си и откриха прекрасни неща от културата и изкуството на Япония

За учениците от ПГЧЕ „Васил Левски“ повече от успешно приключи проект, свързан с изучаване на японски език и запознаване с традициите и обичаите на Япония. Проектът се реализира с любезното съдействие на община Бургас, съобщиха за Грамофона нюз от ръководството на Руската гимназия.

Оттам уточняват, че благодарение на финансовата подкрепа на Японската фондация -The Japan Foundation в рамките на три месеца - от декември 2020 до март 2021 година, 2 групи ученици от различни випуски - VIII, IX, X, XI клас имаха възможност да се докоснат до езика и културата на Япония, и най-вече да разширят знанията си в областта на езикознанието – различните фонетични, лексикални и граматични форми на езика, на база сравнението с езиците, които те изучават като профилиращи.

Всички участници в събитието, проведено в електронната платформа „Teams“, бяха поздравени лично от официалните гости - г-жа Хигаки - аташе по културните въпроси в Посолство на Япония в Р България, г-н Такахаши - специалист по японски език към Японска Фондация - The Japan Foundation и Директора на гимназията. Гости на представянето бяха представители на РУО –Бургас и община Бургас, учители, родители.

Директорът на бургаската гимназия, Весела Иванова изказа своята благодарност към Фондацията „за предоставената на учениците възможност за вълнуващо пътешествие из Страната на изгряващото слънце, за запознаване с богатата култура и традиции на Япония, за креативните методи и форми на преподаване, провокирали интереса на учениците.

Японската култура е стара колкото света и необятна колкото вселената, но уникалните й обществени привички и обичаи я превръщат в образцов културен модел в цял свят.

Това обучение, проведено изцяло в електронна среда, доказа, че дистанцията във времето и пространството не пречи на стремежа за търсене на нови знания и умението за усвояване на един от най-трудните за учене езици в света.

Успешното ни партньорство с Японската фондация би било едно ново и различно начало за системното изучаване на японски език в училището ни.“

Под вещото ръководство на своя преподавател д-р Елеонора Колева - дългогодишен преподавател и преводач,  учениците демонстрираха езиковите си постижения по 3 –те системи за писане на оригиналните японски азбуки - хирагана и катакана и китайските символи, наречени канджи.

Всеки бе подготвил собствено портфолио с личното си творчество по време на целия период на обучение от първия курс по японски език и култура в гимназията. Учениците впечатлиха не само с правилното си произношение и калиграфска техника при изписването на канджите, но и с уменията си да познават и представят уникалното и неповторимото в японската култура и традиции, благодарение на които векове наред народът на Япония блести с интелект, дисциплина и традиции.

Учениците разшириха кръгозора си и откриха прекрасни неща от културата и изкуството на Япония, които ги вдъхновиха. Те доказаха, че споменът за Япония не бива да се свързва само с красивите гейши, облечени в пъстроцветни кимона и „обречени“ да забавляват обществото, с воините - самураи и внушителните сумо – борци с легендарни бойни умения,  а и със спиращите дъха градини с вишневи дървета, под които се организират традиционни пикници с японски чадърчета, с прочутата изтънчена кухня и изискани ритуали за чайна церемония, с изкуството за подреждане на цветя, с уменията да рисуват, да правят оригами. Самите ученици се преобразиха в ролята на кулинари и художници и представиха своите сполучливи опити във всички любими за японците области.

Всяка група представи своята Facebook страница с публикувани всички материали по време на обучението и благодари на преподавателя си за интересното и уникално приключение в загадъчната Япония.

За всички любители на Япония, посетете страничките на учениците от Руската гимназия:

https://www.facebook.com/groups/823163761864315

https://www.facebook.com/groups/1104667870036406