Странджански пчелари показаха за първи път в Царево защитения продукт Странджански манов мед. Брюксел сертифицира продукта като защитено наименование за произход, като това е първият български продукт, получил ценния документ. 7 са пчеларите в региона, които са се регистрирали, че произвеждат манов мед от Странджа, обясни пчеларят Манол Тодоров.

В момента буркан от сертифицирания мед се продава за 16 лв. Причината е, че има голямо търсене, а предлагането е малко. „Тази година добивът е около 3-4 пъти по-малко от нормалното, което се произвежда. Очакваме добив на още количества, но те ща са минимални“, обясни Манол Тодоров. Интерес проявяват и купувачи от Япония и Германия.

Офертите от чужбина са на почти двойна цена от тази, която се предлага в България, допълни още Тодоров. В момента той и колегите му настояват Странджанския манов мед да бъде вписан и в Търговското споразумение на Европейския съюз с бързоразвиващите се страни. Това ще позволи на производителите да изнасят по-лесно меда и в държави извън еврозоната.

 

Снимка: Община Царево